ΔΑΣΚΑΛΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΧΕΙΟ ΝΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙΣ. ΕΙΜΑΙ ΣΠΙΡΤΟ ΝΑ ΜΕ ΑΝΑΨΕΙΣ...

2016-2017
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Ιστορική Γραμμή Στ τάξη (2ο μέρος)
Ιστορική Γραμμή Στ τάξη (1ο μέρος)

Ιστορική τάξη Ε' τάξηΙστορική τάξη Δ' τάξηΙστορική Γραμμή Γ' τάξη
Παραδοσιακοί χοροί - Προσαρτήσεις ελληνικών εδαφών
Αποχαιρετιστήριο θεατρικό Στ' τάξηςΘεατρικό "Το άγαλμα που κρύωνε"
Θεατρικό "To ταξίδι του Φρύνη"Ανακύκλωση: 


Το Δημοτικό Σχολείο Οξυλίθου συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Το χαρτί του Μέλλοντός μας» που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Πρόκειται για ένα πανελλαδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού στα σχολεία. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση χαρτιού από την ίδια τη σχολική κοινότητα και συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού καθώς και στην ενίσχυση του στοιχείου της ανταποδοτικότητας. Η τοποθέτηση των μεγασάκων έγινε αρχές Μαΐου και η παραλαβή τους από τον γερανό στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Ευχαριστούμε γονείς και μαθητές που ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν σ'αυτή την προσπάθεια.
                                     


Eπίσκεψη από την κ. Αθηνά Κακούρη στο σχολείο μας


Σήμερα το σχολείο μας είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει μια σπουδαία συγγραφέα. Η Αθηνά Κακούρη για ακόμη μια φορά μας εντυπωσίασε με την απλότητα του λόγου και τη καθαρότητα της σκέψης της. Η επίσκεψη της έγινε στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονούμε σχετικά με την «ελληνική ιστοριογραμμή» . Οι περίοδοι τις οποίες διάλεξε να φωτίσει είναι ξεχασμένες και παρεξηγημένες. Μας ταξίδεψε με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο από τον Α’ Βαλκανικό έως και τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Δέχθηκε ερωτήσεις -βροχηδόν- από τους καλά προετοιμασμένους μαθητές, έλυσε απορίες και συζήτησε με δασκάλους. Την ευχαριστούμε ολόθερμα που ακόμη μια φορά αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση μας. Η ομιλία της έκλεισε με την ίδια να τονίζει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας: «Η ιστορία δεν είναι βαρετή, είναι απαραίτητη και όταν είσαι και μια μικρή χώρα πρέπει να την ξέρεις, όπως ξέρεις τα χαρτιά της ιδιοκτησίας σου που έχεις στο συρτάρι σου. Η ιστορία δεν είναι ούτε το τιμόνι, ούτε τα πανιά, ούτε η πυξίδα, ούτε οι χάρτες ενός πλοίου. Είναι το έρμα. Χωρίς αυτό το πλοίο θα ανατραπεί

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

 Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και δημοσίευσε τα πρώτα της χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην τότε μεγαλύτερη εφημερίδα, τον Νεολόγο των Πατρών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο περιοδικό Ταχυδρόμος, άρχισαν να δημοσιεύουν ταχτικά αστυνομικά της διηγήματα, με εικονογράφηση του Μποστ, τα οποία τελικά εξέδωσαν και σε βιβλίο (Αλάτι στα φυστίκια). Της ανέθεταν επίσης και μεγάλα ρεπορτάζ, τέλος δε έγινε συντάκτρια του περιοδικού. Την ίδια εποχή έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, μετέφρασε για μεγάλους εκδοτικούς οίκους λογοτεχνία και Ιστορία, και συνεργάστηκε με διάφορα άλλα έντυπα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Άλκης Αγγέλου την προέτρεψε να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην εποχή του Διαφωτισμού. Η προπαρασκευαστική μελέτη για τα έργα "Της τύχης το μαχαίρι" και "Η σπορά του ανέμου" απαίτησε περίπου μια δεκαετία. Ακολούθησαν όμως με ταχύτερο ρυθμό τα μυθιστορήματα "Με τα φτερά του Μαρίκα", "Πριμαρόλια", "Ο χαρταετός" , "Θέκλη".  Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας.


Επίσκεψη από τον κ. Κούκο Ανδρέα στο σχολείο μας

ΚΟΥΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ- ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ανδρέας Κούκος είναι νομικός και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών. Συμμετέχει σε περισσότερα από 50 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 30 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 100 και πλέον άρθρα σε ελληνικά και ξένα ιστορικά περιοδικά. Δίδαξε Νεώτερη Ιστορία και Στρατηγική στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού και σε Ανοικτά Πανεπιστήμια πολλών Δήμων της χώρας. Προσκεκλημένος Ομιλητής σε περισσότερα από 80 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια τα τελευταία χρόνια. Eξέδωσε πρόσφατα συλλεκτικό ημερολόγιο 2017, στα ελληνικά και γαλλικά με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άνθρωπος, ο Διπλωμάτης, ο Πολιτικός». Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια.


Ζούμε σε μια εποχή όπου καθημερινά ακούμε για σκάνδαλα πολιτών και πολιτικών, σε μια εποχή κατά την οποία οι πολίτες έχουν απαξιώσει την πολιτική και  δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.
Ίσως μια από τις αιτίες όλων αυτών των δεινών να είναι η έλλειψη παραδείγματος.
Κρίναμε λοιπόν αναγκαίο κάποιος να μιλήσει για το παράδειγμα.
Και φυσικά το παράδειγμα στην Ιστορία είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ο Ανδρέας Κούκος έχοντας ερευνήσει και μελετήσει σε βάθος αυτή την σπουδαία προσωπικότητα επισκέφθηκε το σχολείο μας στις 30/3/2017 και πραγματοποίησε  μια εξαιρετική ομιλία  σε δασκάλους και παιδιά. Και οι εντυπώσεις όμως  που του άφησαν οι μαθητές ήταν οι καλύτερες.
Τον ευχαριστούμε.

25η Μαρτίου - ΓιορτήΕπίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Από την εκδρομή μας στην Αθήνα
28η Οκτωβρίου"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" της Άλκης Ζέη, ανεβασμένο στη θεατρική σκηνή του Δ.Σ. Οξυλίθου από τους μαθητές του σχολείου!!!