ΔΑΣΚΑΛΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΧΕΙΟ ΝΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙΣ. ΕΙΜΑΙ ΣΠΙΡΤΟ ΝΑ ΜΕ ΑΝΑΨΕΙΣ...

2015 - 2016

Αποχαιρετιστήρια Γιορτή Στ' τάξης 2015-2016Γυμναστικές επιδείξεις
Οδύσσεια

H Oδύσσεια είναι το ταξίδι της ζωής του καθενός μας αλλά και ένα ταξίδι αυτογνωσίας για τον καθένα από εμάς, που μας καλεί να ανοιχτούμε στις απέραντες μέσα μας θάλασσες αναζητώντας κάτι πολύτιμο. Τον αληθινό εαυτό μας.
Ο Όμηρος μας υπενθυμίζει ότι γεννηθήκαμε σ’ αυτή τη φωτεινή χώρα, μιλάμε ελληνικά κι είναι χρέος και προνόμιό μας να ταξιδέψουμε στα λόγια του και έτσι να ξεδιψάσουμε από την πηγή που σκύβει και πίνει χιλιετίες τώρα ολόκληρη η ανθρωπότητα.
 Οι πρόγονοί μας μάς δείχνουν τον δρόμο. Λοιπόν ας τον ακολουθήσουμε! 
Η Ιθάκη είναι τελικά πολύ εγγύτερα από όσο πιστεύαμε...
Βρίσκεται στην ίδια την καρδιά μας!
Καπετάνιοι & πειρατές (2014)
Επίσκεψη Γιώργου ΛεμπέσηΣήμερα ημέρα Παρασκευή, 13/05/2016, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο συγγραφέας Γιώργος Λεμπέσης. Συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε και το χαρήκαμε πολύ!Έθιμα Πάσχα


Σήμερα, ημέρα Παρασκευή 21/04/2016, οι μαθητές του σχολείου μας με την βοήθεια των δασκάλων έφτιαξαν κουλουράκια και έβαψαν αυγά!
Τα παιδιά και ο σύλλογος διδασκόντων σας εύχονται
  ~~!ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!~~


Γιορτή 25ης Μαρτίου
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ 


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Μουσική Τεχνολογία και Μουσική Βιομηχανία, καθώς και Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός και ως διευθυντής παραγωγής. Ορόσημο στην καριέρα του αποτέλεσε η δημιουργία του πρώτου παιδικού φεστιβάλ στην Ελλάδα (Town for Kids, 2008 & 2009). Το 2010, ένα ακυκλοφόρητο διήγημά του, με τίτλο 4 ΣΕΛΙΔΕΣ, απέσπασε το βραβείο πρωτότυπης ιστορίας και κοινού στο 5ο Φεστιβάλ Παραμυθιών που διοργάνωσε το Μικρό Πολυτεχνείο. Το μυθιστόρημά του ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ανέβηκε στο θέατρο για τρεις συνεχείς χρονιές σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Κυκλοφορούν επίσης το μυθιστόρημα ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ 2: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΤΑΠΑ» και η εικονογραφημένη εκδοχή του με τίτλο ΨΑΡΟΣΟΥΠΙΤΣΑ 2, η χριστουγεννιάτικη εικονογραφημένη περιπέτεια από τον κόσμο της "Ψαρόσουπας" με τίτλο ΒΥΘΟΥΓΕΝΝΑ, το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΒΥΘΟΣΧΟΛΕΙΟ καθώς και το Θ’ ΑΥΓΟ και ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ. 
Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016 στο σχολείο μας ο συγγραφέας Γιώργος Λεμπέσης.
Αναβλήθηκε.Όμορφες στιγμές με το συγγραφέα Γιώργο Κατσέλη

Μια υπέροχη μέρα η σημερινή! Μάθαμε πολλά για τον Παρθενώνα και για τα κλεμμένα μάρμαρα. Τραγουδήσαμε και δραματοποιήσαμε τη "13η Θεά και τα κλεμμένα γλυπτά"
Ο Συγγραφέας Γιώργος Κατσέλης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στο σχολείο μας .
Δραματοποίηση του βιβλίου του:
«Η Δέκατη Τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά»


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΤΣΕΛΗΣ κατάγεται από την Ασωπία Θηβών. Σπούδασε παιδαγωγικά, φιλολογία και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη λογοτεχνία. Τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην παιδική λογοτεχνία, στο παιδικό θέατρο και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη. Έχει συνεργαστεί με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Νέστορα Μάτσα για την παραγωγή μορφωτικών ταινιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε ομιλία στις 26 Φεβρουαρίου με θέμα:
"Γονείς που οριοθετούν - παιδιά που ηρεμούν, χαίρονται και δημιουργούν!"

Εισηγητής
Γιάννης Παναγόπουλος, Ψυχοθεραπευτής ομάδας, Εκπαιδευτικής ενηλίκων
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στο δημοτικό  Σχολείο Οξυλίθου την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 6:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα:
«Γονείς που οριοθετούν - παιδιά που ηρεμούν, χαίρονται και δημιουργούν!»
Εισηγητής:
Γιάννης Παναγόπουλος, Ψυχοθεραπευτής Ομάδας, Εκπαιδευτικής ενηλίκων
Η λέξη “όρια” είναι συχνά παρεξηγημένη έννοια από τους γονείς . Είναι συνδεδεμένη με την αυστηρότητα, την ακαμψία και την έλλειψη συμπόνιας. Φαντάζει σαν κάτι πολύ δύσκολο…. Μπορεί να γίνει δύσκολο, όταν κάποιος δεν γνωρίζει πώς να τα βάλει ή δεν του είναι ξεκάθαρο τι εννοούμε όταν μιλάμε για όρια. 
Σε αυτή την ομιλία μέσα από παραδείγματα θα δούμε τι σημαίνει όρια, θα κουβεντιάσουμε για το πώς μπορούμε να βάλουμε όρια με έναν αποτελεσματικό τρόπο και θα ανακαλύψουμε μαζί τα πολλαπλά οφέλη τους στα παιδιά αλλά και σε όλη την οικογένεια. 


Διασυλλογικοί αγώνες στίβου Στερεάς Ελλάδας

Ο σύλλογος διδασκόντων καθώς και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δ.Σ. Οξυλίθου
συγχαίρουν τους παρακάτω μαθητές του σχολείου μας για τη διάκρισή τους στους διασυλλογικούς αγώνες στίβου Στερεάς Ελλάδας.
  • Νάνου Ηλιάννα - 50μ . - Β-Γ Δημοτικού (χάλκινο)
  • Μπενέτος Πέτρος - 50μ. - Β-Γ Δημοτικού (συμμετοχή με καλή επίδοση)
  • Μπενέτος Βαγγέλης - μπαλάκι - Δ-Ε Δημοτικού (αργυρό)
Η Πέγκυ Φούρκα στο σχολείο μας

Οι μαθητές του σχολείου μας μετά από την αφήγηση της "Καλλιτεχνούπολης", που έγινε 
από την κα Πέγκυ Φούρκα, ζωγράφισαν και έπαιξαν!
Οι μαθητές του σχολείου μας ευαισθητοποιημένοι στα άτομα 
με ειδικές ικανότητες αποφάσισαν να τα βοηθήσουν με τον δικό τους
τρόπο. Μάζεψαν καπάκια.......πολλά καπάκια για να αγοράσουν αμαξίδια!
ΜΠΡΑΒΟ παιδιά!!!
Η Πέγκυ Φούρκα στο Δ.Σ. Οξυλίθου
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Από μικρή η ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ δημιουργούσε τους δικούς της ήρωες και της άρεσε να ταξιδεύει μαζί τους μέσα από τα χρώματα και τις γραμμές. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ζωγράφος από νεαρή ηλικία, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε  μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, σύνθεσης, χρώματος, καθώς  επίσης σεμινάρια επεξεργασίας φωτογραφίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και computer graphics. Στη συνέχεια, φοίτησε στη σχολή του αγιογράφου Δ. Χατζηαποστόλου και παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας, ιστορίας της τέχνης, βιτρό και συντήρησης έργων τέχνης. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε σύντομα στο παιδικό βιβλίο και από το 1996 εικονογραφεί παιδικά βιβλία.Έκθεση βιβλίου

Στα πλαίσια της επικείμενης επίσκεψης των παρακάτω συγγραφέων:

  • Πέγκυ Φούρκα -12 Φεβρουαρίου 2016
  • Γιώργος Κατσέλης - 26 Φεβρουαρίου 2016
  • Γιώργος Λεμπέσης - 1 Απριλίου 2016

Στο σχολείο μας θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου από 27/01/2016 έως και 12/02/2016.
Ημερίδα στο σχολείο μας

Διασκεδαστές στο σχολείο μας

Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι πέρασαν μια υπέροχη Κυριακή χάρη στην επίσκεψη μιας ομάδας διασκεδαστών, οι οποιοι κλήθηκαν στο σχολείο μας από το Σύλλογο Γονέων. Η διασκέδαση συνεχίστηκε με σουβλάκια, άφθονο κρασί και πλούσια εδέσματα. Όλα προσφορά των γονέων.

Το θέατρό μας

Η αίθουσα του θεάτρου μας και η αίθουσα του γυμναστηρίου όπως διαμορφώθηκαν από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών, τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και τον Αντιδήμαρχο Κύμης.

Το γυμναστήριό μας

Μαγειρεύοντας μαζί
Το παραμύθι μας!!Πρόγραμμα ΧριστουγέννωνΕπίσης να σας ενημερώσουμε πως και τις 2 μέρες θα υπάρχει άφθονο κρασί και πολλοί μεζέδες!Ας προβληματιστούμε και λίγο....Κάναμε μεγάλα σπίτια και μικρότερες οικογένειες.
Πήγαμε στο φεγγάρι αλλά δεν βρίσκουμε τον δρόμο να πάμε στον γείτονα.
Κατακτήσαμε το διάστημα και χάνουμε τον πλανήτη μας.
Έχουμε περισσότερες γνώσεις και λιγότερη κρίση.
Πολλαπλασιάσαμε τα υπάρχοντά μας και χάσαμε τις αξίες μας.
Έχουμε πλατύτερους δρόμους και στενότερες αντιλήψεις.
Έχουμε περισσότερες ανέσεις και λιγότερο χρόνο.
Αγαπάμε σπάνια μα ζηλεύουμε και μισούμε συχνά.
Έχουμε τις βιτρίνες μας γεμάτες και τις αποθήκες της ψυχής μας έρημες και άδειες.
Δώσαμε χρόνια στη ζωή μας και δεν δώσαμε ζωή στα χρόνια μας.

Από ανώνυμο φοιτητή Πλανητάριο - Εθνική Πινακοθήκη

Δευτέρα 07/12/2015
Επισκεφτήκαμε το Πλανητάριο και παρακολουθήσαμε την ταινία θόλου "Η γη ένας ζωντανός πλανήτης". Το ταξίδι μας αυτό ήταν μαγευτικό!!
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Εθνική Γλυπτοθήκη και την Εθνική Πινακοθήκη.
Είδαμε και μάθαμε τόσα πολλά για τη ζωγραφική και τη γλυπτική!
Μάθαμε τι σημαίνει εξπρεσιονισμός, ιμπρεσιονισμός, κυβισμός, αφηρημένη τέχνη και γνωρίσαμε μέσα από τα έργα τους σπουδαίους καλλιτέχνες όπως Χαλεπάς, Καπράλος, Ιακωβίδης, Λύτρας, Εγγονόπουλος, Μόραλης, Γύζης, Θεόφιλος και Κόντογλου.

Σπείρα
Παρασκευή 04/12/2015
Σήμερα ήταν για εμάς μια ιδιαίτερη μέρα!
Το σχολείο μας επισκέφτηκε ο οργανισμός "Σπείρα".
Κάναμε διάφορες δράσεις, παίξαμε παιχνίδια και τελικά καταλάβαμε ότι για να είναι όλα γύρω μας ωραία και ειρηνικά πρέπει πρώτα να καταφέρουμε να έχουμε ειρήνη και γαλήνη μέσα μας!
Τι λέτε; Θα τα καταφέρουμε;

17 Νοέμβρη 1973

Από κείνη τη βραδιά πέρασαν 31 χρόνια. Εκεί που βρισκόταν το καφενεδάκι της οδού Πατησίων βρίσκεται σήμερα μια πολύβουη καφετέρια, γεμάτη φοιτητές και περαστικούς που πίνουν βιαστικά τον καφέ τους. Στη γειτονιά εκείνη τίποτα δεν έχει αλλάξει μα και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Το ίδιο και στον κόσμο μας. Τα παιδιά που κλείστηκαν εκείνη τη νύχτα στο Πολυτεχνείο έχουν μεγαλώσει πια.
Ξεκίνησαν τότε, γεμάτοι όνειρα κι ελπίδες τη μεγάλη Περιπέτεια, το μεγάλο ταξίδι για την Ιθάκη της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αλληλεγγύης.
Στο ταξίδι αυτό πολλοί χάθηκαν. Άλλοι ξεχάστηκαν στο νησί των Λωτοφάγων, άλλους τους μάγεψε η Κίρκη και άλλοι συμμάχησαν με τον Κύκλωπα και στήνουν μαζί παγίδες στους νέους ταξιδιώτες. Μα υπάρχουν και οι άλλοι, αυτοί που άγρια πεισματικοί μα πάντα λαβωμένοι συνεχίζουν το ταξίδι.
Μια διαφορετική συνάντηση με τον κ Αυτζή

Σήμερα Τετάρτη 11/11/2015 είχαμε μια ξεχωριστή εμπειρία.
Συνδεθήκαμε μέσω Skype με το συγγραφέα κ. Μερκούριο Αυτζή ο οποίος διαμένει στη Θεσσαλονίκη.
Στην τηλεδιάσκεψη κάναμε ερωτήσεις που είχαν προκύψει από τα βιβλία του τα οποία είχαμε διαβάσει τις προηγούμενες ημέρες.
Περάσαμε υπέροχα!!!28η Οκτωβρίου 2015


28η Οκτωβρίου!
Οι μαθητές της ΣΤ΄ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ετοίμασαν ένα  πολύ ωραίο θεατρικό  με τίτλο
 «Ο καλός στρατιώτης Κλάους»
 με πολύ ωραία μηνύματα και με σύγχρονες αναφορές.  Οι μαθητές μικρότερων τάξεων τραγούδησαν τραγούδια της εποχής, βάζοντάς μας στο κλίμα της επετείου.
Καθοριστική , στο να μας μεταφέρει στην εποχή εκείνη, ήταν η συμβολή της γιαγιάς Ευτυχίας,  που μας αφηγήθηκε την προσωπική της εμπειρία από τη διπλή κατοχή, αφού είχε την ατυχία να ζήσει όλα αυτά που εμείς μαθαίνουμε μέσα από τα βιβλία.

Μπράβο παιδιά! Κι ευχαριστούμε πολύ γιαγιά Ευτυχία!
Μεσογειακή διατροφή

Διατροφής συνέχεια…
Ποια είναι τα στάδια από τα οποία περνά ένα κτηνοτροφικό προϊόν μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας;
Πώς ένα χαριτωμένο γουρουνάκι γίνεται πεντανόστιμος γύρος, σουβλάκι ή λουκάνικο;
Πώς οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας  καλλιεργούσαν το σιτάρι και τα διαδικασία ακολουθούσαν για να βγει από το φούρνο ένα λαχταριστό  καρβέλι ψωμί ή εξίσου λαχταριστά κουλουράκια;
Και ποια είναι η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και τι ρόλο παίζει αυτή στην υγεία μας;

Εάν θέλετε να μάθετε κι εσείς αυτά που μάθαμε κι εμείς δείτε αυτό το  βίντεο.
Επίσκεψη της κας Μπουλντούμη

Είμαστε πολύ χαρούμενοι! Η συγγραφέας Ιωάννα Μπουλντούμη επισκέφτηκε το σχολείο μας . Κάναμε πολλά πράγματα μαζί και περάσαμε τέλεια . Και επίσης μάθαμε κάτι σημαντικό. Τι; 
 Πώς γεννιέται ένα βιβλίο!
 Αλλά μη νομίζετε ότι μείναμε εκεί. Φτιάξαμε κι εμείς ένα βιβλίο! Θα σας το παρουσιάσουμε μόλις είναι έτοιμο. Γιατί βλέπετε η δημιουργία ενός βιβλίου δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο εσείς νομίζετε…  

Κείμενα, εικονογράφηση, επιμέλεια, εξώφυλλο είναι κάποιες από τις εργασίες που είχαμε να κάνουμε. Γι΄αυτό κάντε υπομονή…
Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Ημέρα σχολικού αθλητισμού σήμερα και αφού παρακολουθήσαμε σχετικά ντοκιμαντέρ  με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες , από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, βγήκαμε  στο προαύλιο του Σχολείου μας και σ΄ ένα κλίμα όπου επικρατούσε  η ευγενής άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι» τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλήματα κλασικού αθλητισμού. Τέλος η επιτροπή των « ελλανοδικών» στεφάνωσε τους νικητές με τον κότινο!
Ανακοίνωση - πρόσκληση

Αύριο Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:30 Στο σχολείο μας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Προαγωγή υγείας". Ομιλητής κ. Κουλούρης Γιώργος Ιατρός.

Μιας και η υγεία των παιδιών είναι πολύ σημαντική, θεωρούμε πως η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.Βιωματικό εργαστήριο για γονείς

Στο σχολείο μας λειτουργεί βιωματικό εργαστήριο για γονείς με θέμα "Αναπτύσσοντας τις Δεξιότητες του Σύγχρονου Γονιού" απο τους Αντωνία Παπαστάθη (κοινωνιολόγος - σύμβουλος ψυχικής υγείας) και Γιάννη Παναγόπουλο (ψυχοθεραπευτής ομάδας - εκπαιδευτής ενηλίκων), τις παρακάτω ώρες και ημέρες:
Κυριακή 18/10 ώρα 18:30 - 21:00
Κυριακή 01/11 ώρα 18:00 - 20:30
Κυριακή 15/11 ώρα 18:00 - 20:30
Κυριακή 29/10 ώρα 18:00 - 20:30
Κυριακή 13/12 ώρα 18:00 - 20:30
Κυριακή 20/12 ώρα 18:00 - 20:30

Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν μέχρι την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015.Τα σταφύλια και τα προϊόντα τους


Φέτος αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη Διατροφή στα ….σοβαρά. Αλλά πώς να το κάνεις αυτό μέσα στην τάξη; Άλλωστε κανένας δεν έμαθε ποδήλατο παρακολουθώντας διαλέξεις.  Έτσι για μια ακόμη φορά χρησιμοποιήσαμε τη βιωματική μάθηση.
Για αρχή ξεσηκώσαμε παππούδες, γιαγιάδες, γονείς και… τρεις γενιές βρεθήκαμε στο χώρο της Παναγίας να πατάμε σταφύλια, να παίρνουμε το μούστο, να φτιάχνουμε μουσταλευριά, σετζούκια, μουστοκούλουρα και να απολαμβάνουμε παραδοσιακές γεύσεις!
Όσο για το …μούστο που καταφέραμε να συλλέξουμε; Ελάτε να πιούμε το κρασάκι μας, που ήδη άρχισε να  βράζει, τις κρύες  χειμωνιάτικες νύχτες των Χριστουγέννων μέσα σ΄ένα όμορφο εορταστικό κλίμα